Protiglivična dieta

...mora trajati od začetka zdravljenja, pa vse do konca odpravljanja glivic. Potem sledi prehrana brez sladkorjev in sladil v vseh oblikah vsaj 612 mesecev.

Protiglivična terapija nima nikakršnega smisla brez diete. Izstradanje glivic zmanjša njihovo hitrost razmnoževanja. Ob vsaki napaki zraste količina celic za 103 vsaki 2 uri. Zato je stroga dieta neobhodno potrebna.

Opozorilo: stroga protiglična dieta se ne izvaja v času nosečnosti in med dojenjem!!

 

Dovoljena živila:

  • sveža zelenjava in solate (presna ali kuhana)
  • sveže kislo sadje (kisla jabolka, limone, grenivke, jagode, ribez, češnje, borovnice, maline)
  • zelišča in začimbe
  • stročnice (fižol, grah, leča, soja,...)
  • kislo zelje
  • jajca
  • ribe
  • rdeče in belo meso, razen svinjine (nikoli ocvrto!)
  • rjav riž
  • nesladkana živila iz polnozrnate moke oz. kosmiči ali zdrob (koruza, ajda, proso, rž, ječmen, oves, pira, kamut, pšenica,...); npr. polnozrnate testenine iz žita in vode
  • polnozrnat kruh (v čimbolj omejenih količinah)
  • krompir (do 200g na dan)
  • kokos
  • majoneza
  • kisli mlečni izdelki (navadni jogurt, kefir)
  • oreški (lešniki, orehi, mandlji, indijski in brazilski oreški,..); ne smejo biti plesnivi!!
  • navadna voda, kava, nesladkani čaji
  • zelo suho vino
  • stevia (azijska rastlina, ki vsebuje sladke snovi, ki pa niso dosegljive glivicam).

Prepovedana živila:

  • vse oblike sladkorjev (beli sladkor, rjavi sladkor, glukozni sirup, grozdni sladkor, med, javorjev sirup,..)
  • vse sladkarije in sladkani izdelki (bonboni, čokolada, žvečilni gumi, piškoti, biskviti, peciva, sladkani jogurti, pudingi, sojini in riževi deserti, marmelada,...)
  • kruh in testenine iz bele moke
  • bel riž
  • sladkane pijače (fanta, cola, limonade,...) in vsi sadni sokovi (tudi 100%)
  • sladko vino
  • sladko sveže sadje (grozdje, banane, ananas, pomaranče, mandarine, breskve,..) in vsi kompoti
  • vse posušeno sadje (suhe fige, slive, marelice, rozine, dateljni,...)
  • kvas in vsa živila, ki vsebujejo kvas v večjih količinah (peciva, pizza,...); kvas v kruhu je dovoljen
  • vsi sladki mlečni izdelki
  • svinjina

Pirin kruh

  • ½ kg polnozrnate pirine moke
  • vinski kamen
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol
  • ½ l radenske
  • Zmešamo v tekoče testo in prelijemo v pekač. Pečemo 30 min na 180 C (ventilator).

Kontakt

Polona Malovrh Bajželj, mag. farm.
Ziherlova 38,
1000 Ljubljana

T: +386 (0) 70 258 308
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kako do nas


© 2020 Andravita d.o.o., vse pravice pridržane. Izdelava Nemis.